Top

Bottom

Noul tip de cărămida și de structură e o aplicație a bionicii și imită structura corpului unui animal, buretele marin.

Circulația gazelor în regeneratoarele cauperelor, prin canale verticale independente, este înlocuită cu un labirint 3D care conține și canale orizontale de legătură ce unesc toate cele 12 goluri verticale ale oricărei cărămizi din structură.

În publicația USA Today din 10 septembrie 2006, renumitul laureat Nobel, fizicianul Richard Feynman a numit turbulența ca fiind cea mai importantă problemă încă nesoluționată a fizicii clasice. Nimeni nu pricepe cu adevărat limpede trecerea de la o curgere lină la una agitată a unui gaz. Problema implică aici până și teoriile matematice ale studiului haosului. Faptul e confirmat de distanța mare a zonei declarată de tranziență între regimul de curgere laminar și turbulent (număr Reynolds de la 2000 la 4000), fapt care afectează precizia calculului regeneratoarelor.

Prezenta invenție rezolvă problema turbulentei altfel:

  • fiecare gaură verticală din fiecare cărămidă a regeneratorului se continuă pe verticală cu una diferită ca volum, ceea ce creează șocuri și discontinuități ale circulației verticale a gazelor sub aspectul presiunii.
  • fiecare gaură verticală din fiecare cărămidă a regeneratorului comunică cu una până la patru găuri similare învecinate, însă diferite de aceasta ca volum, prin canale orizontale trasate la nivelul fețelor superioare sau/și inferioare ale cărămizii respective. Circulația prin aceste canale orizontale e forțată de diferențele de presiune dintre canalele verticale astfel unite.

Section

Ambele aspecte tulbură curgerea verticală a gazelor în canalele respective prin crearea în acestea de turbioane orientate perpendicular pe direcția de curgere, adică orizontal. Astfel, stratul subțire de gaze aderent la pereții canalului vertical care se opune transferului termic între fluxul de aer sau gaze și materialul refractar este antrenat și înlăturat prin turbulența suplimentar creată.

Canalele orizontale contribuie în plus prin suprafața pereților acestora la transferul termic între gaze și materialul refractar.

Avantajele principale sunt :

  • garantarea turbionării gazelor în orice canal vertical al oricărei cărămizi din structură, indiferent de numărul Reynolds sau curba lui D. Sanna deoarece aceste aspecte devin irelevante în canalele cu ramificații multiple
  • suprafața de transfer termic poate fi modificată după nevoi, cu măriri de pana la peste 50% în funcție de zona structurii , fără modificarea porozității structurii sau a masei refractare din soluțiile aplicate actual
  • înlătură consecințele oricărei obturări locale a curgerii printr-un canal vertical al structurii față de circulația prin restul acelui canal
  • oferă creșteri de randament tehnologic de peste  8% și performante tehnice constante nelimitate în timp , indiferent de tipul de cauper (la care se aplică) și cu costuri similare celor actuale.

La link-urile de mai jos veți putea consulta modelele 3D ale cărămizilor clasice și ale cărămizior noi propuse. Pentru a putea vedea modelele 3D va trebui să descărcați și să deschideți fișierele pe computer. Cu drag-and-drop veți putea roti și vizualiza modelele din orice unghi doriți.